HGSS - Stanica Krapina    

29/01/2017

Zimska vježba Stanice Krapina
U sklopu redovitih aktivnosti HGSS Stanica Krapina održala je 29.1.2017. godišnju vježbu zimskih tehnika spašavanja na Ivanščici na predjelu Oštrcgrada.

Vježba je koncipirana na način da se osim obaveznih elemenata u vježbu uključi i potražni tim. Unesrećena osoba je simulirala teže tjelesne ozljede i dezorijentiranost. Prema tome je u prvom dijelu vježbe naglasak stavljen na pretraživanje terena i lociranje ozlijeđene osobe. 

Nakon pronalaska, pristupilo se medicinskom zbrinjavanju i pripremi za transport, uz ponavljanje i vježbanje izrade sidrišta, sistema za podizanje i spuštanje te ostalih elemenata potrebnih za sigurno spašavanje u zimskim uvjetima. Unesrećena osoba je transportirana u nosilima namijenjenim za vožnju po snijegu, jednim dijelom na skijama, a na mjestima gdje to teren ne dopušta, pješice. 

Vremenski uvjeti tijekom vježbe bili su povoljni. Na vježbi je sudjelovalo 18 članova Stanice Krapina koji su pokazali da su spremni na teškom i zahtjevnom terenu u složenim zimskim uvjetima, pružiti adekvatnu i brzu pomoć svima koji istu zatrebaju.
natrag Nenad Capar