HGSS - Stanica Krapina    

01/05/2016

Potražna akcija Stanice Krapina
Nekoliko minuta iza ponoći, u subotu 30. travnja 2016. zaprimljena je dojava centra 112 o nestaloj osobi na području mjesta Bregi Radobojski u općini Radoboj.

Nestala je osoba posljednji put viđena u petak kasno popodne na adresi prebivališta odakle se udaljila u nepoznato. Radilo se o muškoj osobi starije životne dobi.

Nakon prikupljenih informacija o nestalom i organizaciji potrage na teren je šezdestak minuta po dojavi izašlo 16 pripadnika HGSS Stanice Krapina. S obzirom na okolnosti nestanka, težište potrage je stavljeno na pretraživanje okolnih objekata, puteva i cesta. Kako potraga navedene noći nije polučila pozitivne rezultate, ista je privremeno obustavljena u 04:45, a nastavak je dogovoren za isti dan sa početkom u 11:00 sati, nakon što se ujutro prikupe nove informacije u okolnim zaseocima.

 Nastavak potrage oslonio se na novo prikupljene informacijama o nestaloj osobi koje su se pokazale presudnima. Prehodna noć bila je vrlo hladna (temperatura oko nula supnjeva), pa se za pregled terena, brzinu i uspješnost potrage pokazala potreba za angažiranjem što većeg broja ljudi te je zatraženo sudjelovanje članova iz drugih Stanica i potražnih timova sa psima koji su do 11:00 sati mogli doći na mjesto potrage. Potraga je koordinirana iz zapovjednog vozila HGSS-a koje je u međuvremenu stiglo na mjesto događaja. Ciljano područje potrage bilo je oko mjesta Donja Šemnica gdje je prema informacijama osoba viđena naposredno prije mraka dan ranije.

 Pripadnici HGSS-a nestalu osobu pronašli su 12:45 sati uz potok na rubnom djelu šume u blizini Donje Šemnice. Osoba je pronađena živa, izuzetno pothlađena i poremećene svijesti. Nakon pružene pomoći liječnika HGSS-a, unesrećeni je transportiran nosilima do Donje Šemnice i predan hitnoj medicinskoj službi.

U potražnoj akciji sudjelovalo je 23 pripadnika HGSS-a iz Stanica  Bjelovar, Čakovec, Ogulin, Orahovica i Krapina sa ukupno pet potražnih timova sa psima te petero pripadnika interventne policije, sedmero mještana i sedmero lovaca.

natrag Darko Berljak